Întrebări frecvente

În funcție de productorul panourile fotovoltaice, partea care este umbrită nu mai produce energie electrică, restul panourilor producând la capacitatea maximă.

Față de zilele însorite, panourile produc, dar nu la o capacitate maximă.

Înclinația optimă este la 30-45 grade și orientarea SUD.

Este indicat un proces de curățare la o perioadă de timp, dimineața sau seara, în zilele mai răcoroase sau când nu sunt încălzite. Acestea se curăță ușor cu apă și săpun sau cu un furtun cu apă. Folosiți materiale cu care să nu zgâriați panourile iar dacă este prea riscant, indicat ar fi să apelați la persoane cu experiență în acest domeniu. Murdăria împiedică un randament maxim al acestora.

Maxim 24 de luni de la dată facturării de către furnizor, se poate folosi diferența între cantitatea exportată și cea consumată. Verificați legislația în vigoare.

Puteți folosi energia produsă în timp real de panourile fotovoltaice. Exportul surplusului de energie nu este posibil, fiind limitat până în momentul în care deveniți prosumator.

Devenind prosumator, surplusul energiei electrice produs de panourile fotovolatice se exportă în rețeaua națională la care sunteți branșat. Acel surplus de energie exportat în rețea îl puteți folosi noaptea, în zilele înnorate/ploioase și iarnă când panourile nu mai produc la fel de multă energie că vara.

Sistemul ON GRID nu poate funcționa fără energie de la rețeaua electrică. Aceasta este o măsură de protecție și are  rol protejarea personalului de la distribuitorul de energie pe perioada lucrărilor de mentenanță ale acesteia.

Este acel sistem care poate funcționa și fără a fi conectat la rețeaua electrică. Deține baterii de stocare a energiei. Energia produsă pe timpul zilei este folosită pentru consumul propriu iar surplusul este stocat în baterii. Acest surplus îl puteți folosi în perioadele cu vreme nefavorabilă sau în timpul nopții.

Sistemul Off Grid permite mai multe tipuri de funcționare, inclusiv conectat la rețea. În momentul în care panourile nu produc suficientă energie, diferența va fi suplinită din baterii sau din rețeaua eléctrica, după caz.

Nu, nu se poate. Acest sistem stochează energia electrică produsă de panourile fotovoltaice în baterii și nu exportă către rețeaua națională.

DafuncționeazăFolosește un sistem de baterii pentru stocarea energiei electrice și poate funcționa fără rețeaua publică.

Sistemul Hybrid funcționează ca sistemul ON GRID și are în plus baterii în care puteți stoca energia acumulată pe timpul zilei. În plus, vă ferește de penele de curent în cazul în care apar avarii la rețeaua publică.

Energia produsă în timp real de panourile fotovoltaice și ceea ce ați stocat în baterii este folosită de către consumator

În momentul în care deveniți prosumator se poate. Surplusul îl puteți folosi noaptea, în zilele înnorate/ploioase, iarnă sau când nu funcționează rețeaua publică.

Puteți exportă în rețeaua națională surplusul de energie produs de panouri și îl puteți folosi noaptea, în zilele înnorate/ploioase și iarnă  sau când panourile nu mai produc energie la fel de mult.

Sistemele HYBRID pe baza de baterie poate alimenta cu curent consumul locuinței și în cazul unei avarii la rețeaua națională de electricitate.

Ți-ai depus dosarul în programul Casa Verde?
Găsește un instalator acredidat de AFM cu ajutorul Sunful.