TVA-ul pentru panouri solare scade la 5%. Ce înseamnă asta mai exact

Legea care presupune scăderea taxei pe valoare adăugată (TVA) de la 19% ➡ la 5% pentru panouri fotovoltaice, panouri solare termice și pompe de căldură e oficial în vigoare! În data de vineri, 13 Ianuarie 2023, legea a fost publicată în Monitorul Oficial (legea 39/2023, ce modifică art.291 alin.(3) din Legea nr.227/2015 privind Codul fiscal).

Scopul acestei scăderi este de a încuraja oamenii să folosească energia regenerabilă, astfel încât să nu mai depindă de piața energetică, care e atât de schimbătoare. 

La ce se referă, mai exact, scăderea asta?

Scăderea la 5% a TVA-ului se aplică asupra bazei de impozitare și asupra livrării & instalării sistemelor de energie regenerabilă. Astfel, se reduce TVA pentru:

  • kiturile de instalare
  • componente
  • și soluții complete, după caz

Adică nu scade TVA-ul doar pentru panourile sau pompele de căldură în sine.

Cine beneficiază de scăderea TVA-ului?

De această scădere beneficiază persoanele fizice și administrația publică centrală sau locală, respectiv entitățile care le coordonează/subordonează. Firmele (societățile comerciale) nu beneficiază de reducere, deoarece nu apar în directiva europeană, lucru care ar fi putut aduce probleme la Comisia Europeană.

Sau, pe scurt, scăderea TVA-ului e destinată locuințelor.

Ce înseamnă asta pentru tine?

Ca și persoană fizică, vei plăti mai puțin cu aproximativ 120 euro pentru 1 kW instalat. Prețul pentru 1 kW instalat cu TVA de 19% este în jur de 1000 euro, iar cu TVA de 5% este de 882 euro. Cel puțin asta a declarat Cristina Prună, expert în energie și una din inițiatorii legii, într-un interviu acordat pentru Ziare.com.

Important! Fii atent la prețurile afișate de către instalatori! Șansele sunt ca mulți instalatori să nu scadă prețurile pentru a face mai mult profit. Ca să afli câți bani va trebui să plătești (aproximativ) pentru viitorul tău sistem de panouri, folosește calculatorul Sunful. Vei avea o idee de ansamblu, astfel încât să poți alege instalatori cu prețuri corecte.

Totodată, avem parteneriate cu mai mulți instalatori de încredere. Solicită o ofertă și te punem în legătură cu instalatorul potrivit!

Ți-a plăcut articolul nostru?

Dă-i un share pe social media

Intră în comunitatea solară smart a pasionaților de energie solară

Ți-ai depus dosarul în programul Casa Verde?
Găsește un instalator acredidat de AFM cu ajutorul Sunful.