Invertoarele sunt pentru sistemele solare ceea ce este creierul pentru oameni. Altfel spus, nu există sisteme fotovoltaice fără invertoare.
Un invertor bun, calitativ și potrivit pentru sistemul tău o să te scutească de multe probleme pe termen lung pe care le au invertoarele mai slab calitative. Așa că alegerea unuia potrivit e importantă.
În acest articol ți-am pregătit tot ce trebuie să știi despre invertoare solare. De la tipuri de invertoare și cum funcționează, la top 5 cele mai bune invertoare de pe piață și cum îl alegi pe cel potrivit pentru tine. Astfel că la finalul articolului vei fi pregătit să faci alegerea corectă.
Ce este un invertor solar?
Invertorul este o componentă a sistemului fotovoltaic ce transformă curentul continuu (DC – Direct Current) ➡ în curent alternativ (AC – Alternating Current).
Electrocasnicele și aparatele din gospodăria sau afacerea ta funcționează pe curent alternativ AC. Dar panourile fotovoltaice captează lumina solară și o transformă în curent continuu DC.
Aici intervine invertorul solar, care transformă curentul continuu în curent alternativ, ca tu să poțI folosi curentul electric în viața de zi cu zi.
Fără invertor nu există sistem fotovoltaic. Astfel, este important să alegi unul bun, calitativ și potrivit pentru sistemul tău.
Tipuri de invertoare solare
Pe piață găsești mai multe tipuri de invertoare, potrivite pentru diverse situații. Găsești invertor fie pentru afacerea (invertoare mari) sau gospodăria ta (invertoare mici), pentru sistemele on-grid, off-grid sau hibrid.
Citește aici pentru mai multe detalii despre sistemele on-grid, off-grid și hibrid.
1. Invertor on-grid
Invertorul on-grid e o componentă a sistemelor fotovoltaice on-grid, acele sisteme conectate la rețeaua electrică națională. Invertorul preia curentul continuu DC de la panouri, îl transformă în curent alternativ AC și îl distribuie fie în rețea, fie în gospodărie sau afacere pentru consum.
În cazul în care apare o pană de curent, invertorul oprește activitatea întregului sistem. Această măsură de siguranță se numește anti-insularizare și protejează muncitorii care repară rețeaua.
Invertorul on-grid este cel mai folosit tip de invertor și costă mai puțin față de cel off-grid și hibrid.
2. Invertor off-grid
Invertorul off-grid e o componentă a sistemelor off-grid, acele sisteme care NU sunt conectate la rețeaua electrică națională, dar au acumulatori/baterii solare pentru stocarea curentului.
Invertorul preia curentul continuu DC de la panouri și fie îl distribuie în acumulatori/baterii solare, fie îl transformă în curent alternativ AC și îl distribuie în gospodărie sau afacere pentru consum.
De obicei, sistemele off-grid au costuri mai mari deoarece trebuie achiziționate și baterii solare. Dar, din fericire, aceste costuri scad pe măsură ce tehnologia avansează și sistemele devin mai eficiente.
3. Invertor hibrid
Invertorul hibrid e o componentă a sistemelor hibrid, acele sisteme care sunt conectate la rețeaua electrică națională, dar au și acumulatori/baterii solare pentru stocare. E o combinație între invertorul on-grid și cel off-grid.
Astfel, invertorul preia curentul continuu DC de la panouri și fie îl distribuie în acumulatori/baterii solare, fie îl transformă în curent alternativ AC și îl distribuie în rețeaua electrică națională, gospodărie sau afacere pentru consum.
4. Invertoare string
Acest tip de invertor e conectat la mai multe panouri fotovoltaice de la care primește curent, motiv pentru care i se spune „string” (șir, serie). Invertorul gestionează producția a mai multe panouri și e cel mai des tip de invertor folosit în gospodării.
Avantajele acestui invertor sunt costurile mai mici de achiziție și faptul că sunt foarte bine înțelese de electricieni. Astfel, dacă apare o problemă, sunt șanse mari ca să fie rezolvată rapid.
Dezavantajele, în schimb, sunt faptul că producția sistemului este la fel de bună precum producția celui mai slab panou. Adică, dacă un panou este umbrit de un copac, nori sau este murdar (lucruri care îi scad producția), toate panourile conectate la acel invertor vor produce precum acel panoul.
5. Micro invertoare
Față de invertorul string, un micro invertor gestionează producția unui singur panou fotovoltaic. Astfel, de fiecare panou fotovoltaic din sistem este atașat un micro invertor.
Avantajele acestui invertor sunt faptul că, dacă un panou produce mai puțin din cauză că e umbrit, restul panourilor nu vor fi afectate și continuă să producă normal. Iar dacă vrei să îți mărești sistemul, poți adaugă fără probleme panouri și micro invertoare noi.
Dezavantajul, în schimb, este faptul că micro invertoarele sunt mai costisitoare decât invertoarele string.
6. Optimizatoare de putere
Acestea sunt mai degrabă o combinație între invertoarele string și micro invertoare. Adică sistemul fotovoltaic are un invertor string la care sunt conectate mai multe panouri, dar de fiecare panou este atașat câte un optimizator de putere.
Acest optimizator ajustează tensiunea de ieșire a curentului din panouri, astfel încât sistemul să „genereze” mai mult curent.
Avantajele optimizatoarelor de putere sunt că îmbunătățesc producția fiecărui panou (deci un panou umbrit nu afectează atât de mult producția sistemului) și nici nu e nevoie de un invertor prea mare.
Dezavantajul, în schimb, este costul de început mai mare, deoarece e nevoie de un optimizator de putere pentru fiecare panou plus un invertor string.
7. Invertor industrial
După cum numele sugerează, acest tip de invertor e folosit în industrii, la sistemele fotovoltaice mari. Invertoarele industriale sunt mari și pot transforma cantități uriașe curent electric. Unele modele pot ajunge până la peste 4 MW.
Invertorul industrial nu are neapărat avantaje și dezavantaje comparativ cu celelalte tipuri de invertoare, deoarece se folosește în aplicații mari. În schimb, sunt diferențe între diferitele mărci de invertoare de pe piață.
Cum alegi cel mai bun invertor
Când alegi un invertor, nu e necesar să-l cauți pe cel mai modern și cu cele mai multe funcții. Cu toate acestea, nici nu vrei să-l alegi pe cel mai ieftin la mâna a doua. Invertorul trebuie să aibă un anumit nivel de calitate.
De obicei, invertoarele foarte ieftine și slab calitative vin cu riscuri. Acestea pot fi mai ineficiente, pot duce la diverse accidente și, în unele cazuri, dacă se defectează nu mai pot fi reparate și trebuie cumpărate altele noi.
Așa că, pentru a alege un invertor bun, calitativ și potrivit pentru viitorul tău sistem, consideră lista de mai jos.
Garanție
Ca la orice produs electronic, garanția unui invertor e un aspect important de luat în considerare. În general, un invertor are o durată de viață de 10 ani, mai mică decât durata de viață a panourilor fotovoltaice.
Garanțiile sunt undeva între 5 și 12 ani. Unele mărci prelungesc garanțiile, contra cost, până la maxim 25 de ani.
Preț
Vei găsi invertoare pentru gospodării de la 300 de lei până la 5.000 de lei, poate și mai mult. Și, după cum am spus mai sus, nu e necesar să-l achiziționezi pe cel mai performant, cu cele mai multe caracteristici.
Totododată, nu e indicat nici să-l achiziționezi pe cel mai ieftin. De obicei, acestea se strică mai repede și au o eficiență mai mică.
Eficiență
Eficiența invertorului e exprimată în procente și se referă la cât curent continuu DC e transformat în curent alternativ AC. Altfel spus, eficiența arată cât la sută din curentul produs de panouri e transformat în curent care poate fi folosit pentru alimentarea gospodăriei sau a afacerii.
În general, invertoarele au o eficiență între 93-98%, dar vei găsi pe piață și invertoare cu eficiență de 99%. Sfatul nostru este să nu iei un invertor mai scump doar pentru că are o eficiență mai mare. Nu este chiar rentabil, având în vedere diferențele mici, de sub 6%.
Rezistență la factorii de mediu
Apa, praful, temperaturile extreme și alte condiții meteo nefavorabile afectează invertoarele și le pot scădea eficiența în timp. De obicei, invertoarele sunt puse în locuri ferite de condițiile de afară, precum în garaj.
Dar dacă acest lucru e o problemă, poți opta pentru invertoare mai rezistente care nu sunt atât de afectate de statul afară. Sau poți opta pentru invertoare cu carcasă de protecție, dar trebuie să știi că sunt mai costisitoare din cauza carcasei.
În general, e indicat să pui invertorul într-un loc umbrit, ferit de lumina directă a soarelui. Temperaturile mari scad eficiența invertoarelor.
Monitorizare
Unele invertoare au un display/ecran pe care apar informații importante despre sistem, precum puterea actuală, energia dintr-o zi, energia totală, tensiunea de ieșire etc. Tot pe ecran apar și mesajele cu erori (care fie pot fi rezolvate pe loc, fie de către tehnicieni) și mesajele pentru configurare.
Însă ecranul se poate defecta și invertorul are nevoie de reparații în plus. Astfel, multe invertoare noi nu mai au ecran. În schimb, monitorizarea și configurarea se fac de la distanță, pe telefon, laptop, tabletă etc.
Astfel, poți vedea oricând și de oriunde informațiile sistemului tău ca să îl poți optimiza.
Mărci
Piața solară a apărut de zeci de ani. Găsești diverse mărci care produc componente, printre care și invertoare. Titlul de „cea mai bună marcă” nu poate fi atribuit unuia anume, deoarece multă lume are diverse păreri.
Cu toate acestea, unele mărci sunt considerate mai bune decât altele. Așa că am compus și noi un top al celor mai bune mărci de invertoare, pe care îl poți citi mai jos.
Top 5 cele mai bune mărci de invertoare
Din atâtea nume pe piață, e greu să-ți dai seama care e cea mai bună alegere. Iată topul nostru de mărci pentru invertoare.
1. Huawei
Huawei, uriașa companie de comunicații din China, a intrat în piață în anul 2018 cu un invertor compact, ușor și încărcat cu funcții. A devenit rapid o alegere de top, atât pentru gospodării cât și pentru afaceri, având invertoare (și alte componente solare) eficiente.
Primă generație de invertoare, SUN2000L, e accesibilă de la 2 kW la 5 kW. După 2 ani au dat startul unei noi generații de invertoare, SUN2000L1, care e accesibilă de la 2 kW la 6 kW. Generația nouă are doar 3 indicatoare LED ca și „ecran”. Dar configurarea și monitorizarea se fac simplu de pe telefon, cu ajutorul aplicației Solar Fusion.
Răcirea invertorului o face design-ul compact și ușor, care permite o ventilare bună, fără să mai fie nevoie de ventilatoare. Asta face ca invertoarele să fie silențioase, ceea ce e un avantaj vara, când vrei să dormi cu geamul deschis. Instalatorii din rețeaua Sunful folosesc invertoare Huawei și le recomandă.
2. SMA Solar Technologies
Marca germană și-a făcut debutul în 1981, într-o eră „preistorică” în lumea solară. Și a dominat piața pentru mult timp, până noile mărci de invertoare rezidențiale (pentru gospodării) au început să concureze. Cu toate acestea, SMA a rămas o alegere de top pentru afaceri care caută invertoare mari.
Invertoare de renume SMA sunt Sunny Boy și Sunny Tripower. Acestea pot începe de la doar 1.5 kW (Sunny Boy) și pot ajunge până la 110kW (Sunny Tripower Core 1 & Core 2). Majoritatea invertoarelor SMA nu au ecran, astfel că monitorizarea și configurarea se fac prin wifi sau Bluetooth prin noua aplicație SMA Energy.
Deși are competiție pentru gospodării, SMA rămâne o alegere pentru afaceri.
3. Growatt
Marca chinezească și-a făcut un renume în domeniul solar începând din 2010. Deși la început aveau mici probleme ale calității, invertoarele Growatt au compensat prin garanțiile generoase și de încredere.
De atunci, Growatt și-a îmbunătățit produsele și a păstrat garanțiile generoase. Aceștia au investit în cercetarea și dezvoltarea sistemelor și au patentat peste 80 de tehnologii autorizate.
Noua generație Growatt TL-X începe de la 2.5 kW și are garanție standard de 5 ani, dar cu posibilitate de prelungire. Configurarea și monitorizarea se fac din platforma ShiveServer sau din aplicația ShinePhone, care au fost îmbunătățite pentru o experiență mai bună.
Growatt este de asemenea o marcă folosită de instalatorii din rețeaua Sunful, pe care aceștia o recomandă.
4. Fronius
Primul invertor Fronius a fost lansat în 1994, iar de atunci a devenit un lider al domeniului solar. Aceștia au avut un succes mare cu generația de invertoare snap-in (snapINverters) lansată în 2012, cu un design unic ce le face simplu și ușor de montat. Gama Fronius snap-in include Primo, Symo și Eco.
Generațiile mai noi precum Fronius GEN24, lansate în 2021, au ventilatoare pentru răcirea activă a invertorului. Acest lucru le crește eficiența și durata de viață, cu toate că ventilatoarele în sine ar putea avea probleme care necesită reparații.
Fronius este cunoscut ca unul din cei mai buni și calitativi producători de invertoare. Un mic dezavantaj însă este sistemul de monitorizare, care se face prin aplicația Solar.web. Deși este o aplicație completă, o poți folosi gratuit doar 3 zile, după care trebuie plătit pentru a trece la abonamentul premium. Nu ar fi fost un dezavantaj atât de mare dacă competitorii nu ar fi avut aplicații și platforme de monitorizare gratuite.
5. SolarEdge
Fondat în 2006 în Israel, SolarEdge a devenit cunoscut pe piață datorită fabricării „sistemelor inteligente de invertoare”. Practic, invertoarele funcționează cu ajutorul unor optimizatoare de putere atașate la fiecare panou.
Optimizatoarele de putere îmbunătățesc curentul continuu DC din panourile fotovoltaice. Astfel, dacă un panou este umbrit, producția întregului sistem nu este atât de facetată.
Invertoarele rezidențiale (pentru gospodării) din generația HD Wave încep de la 2.5 kW, iar cele industriale pot ajunge până la 100 kW. Iar garanțiile sunt generoase, de 12 ani, care pot fi extinse până la 20-25 de ani.
Monitorizarea se face tot online, prin intermediul aplicației SolarEdge. Avantajul acesteia este că, datorită optimizatoarelor de putere atașate de fiecare panou, aplicația arată detalii pentru fiecare panou, nu doar pentru întregul sistem.
Concluzii
Sunt multe mărci de invertoare din care poți alege, dar cel mai bine e să fii informat. Dar pe oricare ai alege-o, e important ca puterea invertorului să fie aproximativ egală cu puterea sistemului (exemplu: sistem de 4kW=invertor de 4kW).
Dacă nu știi ce putere trebuie să aibă sistemul fotovoltaic care să îți alimenteze complet casa sau afacerea, folosește calculatorul Sunful și în sub 2 minute rezultatul, plus alte informații importante precum puterea sistemului, câți bani trebuie să investești și cât vei economisi.