Prosumator – auzi tot mai des cuvântul ăsta. Te întrebi ce înseamnă, ce beneficii are, cum și de ce să devii un prosumator?
Ai ajuns unde trebuie! În acest articol te lămurim cu privire la tot ce ține de prosumatori, de la definiție la a deveni chiar tu unul.
Ce este un prosumator?
Prosumatorul îndeplinește în același timp următoarele condiții:
- este o persoană fizică sau juridică
- ce produce energie regenerabilă din propriile sisteme (panouri solare, eoliene), cu o putere de maxim 400 kW pe loc de consum
- este conectat la rețeaua electrică națională
- și injectează (vinde) surplusul de energie electrică din sisteme (panouri, eoliene) în rețeaua electrică națională
Un prosumator poate consuma curent din rețea când are nevoie (noaptea, în zilele cu producție slabă) și poate injecta curent în rețea când produce prea mult (în zilele foarte însorite).
Deci, prosumatorul trebuie să fie atât producător de energie, cât și consumator (prosumator = producător + consumator).
Pentru consumatorii casnici autonomi, injectarea surplusului de energie în rețea NU trebuie să fie activitatea lor principală.
Cum ești plătit pentru surplusul de energie injectată? Ai detalii despre compensarea cantitativă și regularizarea financiară (modurile de plată) mai jos.
Ce avantaje ai ca prosumator?
Avantajele principale dacă devii prosumator sunt:
- facturi mai mici la curent
- mai multă independență energetică
- nu mai plătești obligații fiscale aferente energiei electrice produse și utilizate
- nu mai trebuie să achiziționezi Certificate Verzi
- ești recompensat pentru energia electrică injectată în rețea (compensarea cantitativă și regularizarea financiară)
- furnizorul cu care ai încheiat contractul îți instalează gratuit un contor cu două sensuri (contorizarea curentului consumat din rețea și a curentului injectat în rețea)
- poluezi mai puțin și susții un viitor verde
Prosumatorii schimbă încet încet piața energetică, deoarece tot mai mult curent electric provine din surse regenerabile de energie. Și acesta e avantajul unui prosumator de care beneficiază toți oamenii: mai puțină poluare.
Asta este frumusețea producerii energiei regenerabile: ai atât tu avantaje, cât și mediul înconjurător.
Compensarea cantitativă și regularizarea financiară
Acestea sunt modurile prin care prosumatorii primesc înapoi valoarea energiei injectate în rețea. Deși exista frica de a se pierde valoarea energiei injectate, nu este cazul.
Compensarea cantitativă și regularizarea financiară se adresează unor persoane diferite și au metode de calcul diferite.
Astfel:
- compensarea cantitativă se adresează prosumatorilor cu instalații de producere a energiei electrice din surse regenerabile cu o putere de până la 200 kW
- regularizarea financiară se adresează prosumatorilor cu instalații de producere a energiei electrice din surse regenerabile cu o putere între 200 și 400 kW
Cum funcționează?
Compensarea cantitativă
Prețul energiei injectate în rețea este același cu prețul energiei active cumpărată de la furnizorul cu care prosumatorul are încheiat contractul de vânzare-cumpărare.
Adică, pe factura normală va apărea energia consumată și prețul ei. E trecută ca ”energia activă consumată”, adică prețul fără tarifele de distribuție, de cogenerare, pentru Certificatele Verzi, etc. Teoretic, furnizorul va ”cumpăra” energia injectată de către prosumator în rețea cu exact același preț.
Nu primești banii de la furnizor. În schimb, când îți vine factura la curent, se va scădea valoarea energiei produse de tine din valoarea energiei consumate din rețea.
Furnizorul va reporta pe factură diferența dintre energia electrică produsă și livrată în rețea și energia electrică consumată. Adică, dacă produci și livrezi 250 de kWh, dar consumi doar 140, restul de 110 kWh vor fi reportați pe factură.
După care ai un termen de 24 de luni pentru a folosi acei kWh. Dacă trec 24 de luni de la producere și livrare FĂRĂ să consumi acei kWh, atunci se va aplica metoda de calcul a regularizării financiare (la fel ca și pentru cei cu sisteme între 200 și 400 kW).
Regularizarea financiară
Funcționează similar cu compensarea cantitativă, dar prețul cu care furnizorul cumpără energia electrică produsă și injectată în rețea este preţul mediu ponderat înregistrat în Piaţa pentru Ziua Următoare (PZU) al lunii în care a fost produsă şi livrată energia electrică respectivă.
De la consumator => la prosumator: etape și documente necesare
Pentru a deveni prosumator ai nevoie de diverse acte și autorizații de la mai multe persoane. Ca să știi la ce să te aștepți, iată cum arată pas cu pas drumul de la consumator la prosumator:
1. Instalarea sistemului solar. Alegerea sistemului potrivit nu e neapărat cel mai ușor lucru. Citește ghidul începătorului în lumea fotovoltaicelor ca să înțelegi ce presupune un sistem solar, de câte tipuri sunt și care e cel mai avantajos pentru tine.
2. Stabilirea soluției de racordare, care este discutată cu un distribuitor de energie electrică.
3. Avizul tehnic de racordare. Aici, pe lângă distribuitor și prosumator care trebuie să prezinte anumite acte, intră în ecuație și un electrician autorizat ANRE. Documentele necesare din partea prosumatorului sunt:
- act de identitate (persoane fizice) sau copia certificatului de înregistrare fiscală (persoane juridice)
- copia actului de proprietate (sau orice act care atestă dreptul de folosință a clădirii, incintei sau terenului pentru care se solicită racordarea); pentru spațiile închiriate e nevoie și de acordul notarial al proprietarului (pentru executarea de lucrări în instalațiile electrice)
4. Contract de racordare. Prosumatorul trebuie să prezinte:
- copia actului de identitate, a certificatului de înregistrare la registrul comerțului sau, dacă e cazul, alte autorizații legale de funcționare
5. Contract de execuție, care se realizează între distribuitor și instalator.
6. Probă de punere sub tensiune a instalației de racordare. Prosumatorul adresează operatorului de rețea o cerere de punere sub tensiune pentru perioadă de probă. În cerere trebuie să fie următoarele documente:
- de la un electrician autorizat ANRE
- dosarul instalației de utilizare
- datele tehnice din procedurile făcute de operatorul de transport și de sistem
- de la distribuitor și/sau electrician autorizat ANRE
- graficul de punere în funcțiune a receptoarelor/generatoarelor și a instalațiilor utilizate
- raport privind stadiul lucrărilor de integrare a capacității energetice în sistemele de monitorizare ale operatorului de transport și de sistem și/sau ale operatorului de distribuție
- de la furnizor
- contract de furnizare a energiei electrice
7. Certificatul de racordare. În această etapă e nevoie de diverse acte de la executant, distribuitor și electricianul autorizat ANRE. Distribuitorul poate cere de la prosumator:
- copie a actului de identitate/C.U.I.
- copie a actului de proprietate
- cerere de actualizare a certificatului de racordare
8. Contractul de vânzare-cumpărare a energiei de la furnizor. Aici e nevoie doar de copia certificatului de racordare obținut de la distribuitor.
9. Punerea finală sub tensiune. Etapa finală, după care devii prosumator! Documentele necesare sunt:
- copia contractului de vânzare-cumpărare obținut de la furnizor
- copia certificatului de racordare obținut de la distribuitor
Chiar dacă nu ești lămurit 100% cu privire la documentele necesare, nu te stresa. Instalatorul ales o să te ajute să-ți faci dosarul de prosumator.
Nu știi unde găsești instalatori potriviți, serioși și acreditați ANRE? Nu te stresa, aici te ajutăm noi! Fă-ți un calcul, află datele instalației de care vei avea nevoie (câte panouri, ce putere, etc.) și apoi poți cere o ofertă de la instalatorii din rețeaua noastră.
De ce sistem solar ai nevoie?
Nu toate sistemele solare sunt la fel. În principiu, ca să devii prosumator ai nevoie de:
- Sistem on-grid. Adică sistemul este conectat la rețeaua electrică națională, în care injectezi surplusul de energie,
- Sistem hybrid. Adică sistemul este conectat la rețeaua electrică națională, poți injecta surplusul în rețea, dar are și baterii/acumulatori în care poți stoca acel surplus.
Care ți se potrivește? Ce presupune fiecare? Citește mai multe detalii despre diferitele sisteme solare, cum funcționează și care e cel mai potrivit pentru tine în ghidul începătorului în lumea fotovoltaicelor.
Poți obține finanțare pentru instalarea panourilor?
Dacă vrei să devii prosumator, dar nu dispui de suficiente fonduri, ai următoarele opțiuni:
1. Casa Verde – destinat persoanelor fizice
E un program administrat de Administrația Fondului de Mediu (AFM) prin care statul finanțează 90% din costurile pentru livrarea și instalarea panourilor, dar până la 20.000 de lei. Dacă alegi un sistem solar în valoare de 15.000 de lei, tu vei plăti doar 1.500, restul fiind finanțat de către stat.
Programul se desfășoară mai lent, dar te scapă de majoritatea costurilor. Află aici mai multe detali despre ce presupune, cum te înscrii și criteriile programului Casa Verde.
2. Electric Up – destinat persoanelor juridice
E un program guvernamental prin care IMM-urile și operatorii economici din domeniul HoReCa pot accesa suma maximă de 100.000 de euro, cu 0 contribuție personală.
3. Credite verzi – destinate tuturor
De când au apărut panourile au apărut și diverse ”credite verzi” pentru a încuraja oamenii să-și instaleze sisteme solare. Dacă ești în căutarea unui credit verde, te putem ajuta noi. În parteneriat cu TBI Bank, te ajutăm să obții până la 60.000 de lei, 100% online, cu documentație redusă.
Concluzii
Nu e neapărat ușor să devii prosumator, dar după te vei bucura de avantaje precum facturi mai mici la curent, independență energetică și mai puțină poluare!
Dacă nu știi încă de câte panouri ai nevoie, ce putere să aibă sistemul solar și cum găsești instalatori acreditați ANRE, te ajutăm noi! Calculează-ți potențialul solar aici, după care poți cere o ofertă de la instalatorii validați și acreditați ANRE din rețeaua noastră.