Panourile solare funcționează când e înnorat?

panouri fotovoltaice pe vreme foarte înnorată

Din ce în ce mai mulți oameni se îndreaptă spre noul trend – panourile solare. Și pe bună dreptate. Au facturi mai mici la curent, independență energetică și salvează mediul.

Dar înainte de a lua o decizie apare întrebarea: produc panourile solare curent și când e înnorat afară? Dar când e ceață sau când ninge?

Răspunsul scurt este: da, panourile produc curent și în condiții meteo nefavorabile. Cu toate acestea, nu produc la fel de mult ca în zilele însorite de vară.

Răspunsul lung (alături de detalii importante, precum cât vor produce panourile) îl găsești în continuarea articolului.

Panouri solare pe vreme înnorată

Cum funcționează panourile?

Panourile conțin așa-zise celule fotovoltaice (PV). Aceste celule funcționează pe principiul efectului fotovoltaic. Acest efect înseamnă că unele materiale pot capta și transforma lumina solară în curent electric.

Împreună cu restul componentelor din sistem, panourile transformă energia solară în curent electric cu care îți poți alimenta locuința, astfel:

  1. Când lumina soarelui ajunge la panouri, celulele fotovoltaice transformă fotonii din lumină (particulele de energie) în curent continuu (DC)
  2. Curentul continuu (DC) este apoi transportat către invertor (unul din componentele sistemului solar) care transformă curentul continuu în curent alternativ (AC)
  3. Curentul alternativ (AC) e cel care alimentează casa, electrocasnicele, mașina electrică etc., deci îl poți folosi imediat

Cât de mult produc panourile într-o zi depinde de soare. Cu cât este mai multă lumină directă de la soare, cu atât panourile vor produce mai mult.

Funcționează panourile când e înnorat?

Chiar dacă afară e înnorat, panourile produc curent electric, însă doar la 10-25% din capacitatea lor maximă. Pentru referință, producția în zilele însorite este de 75-80%.

Cât de mult produc panourile în zilele înnorate depinde de:

  • cât de gros e stratul de nori (gros sau subțire)
  • culoarea norilor (albă sau gri)
  • cât de mult este acoperit cerul (total sau parțial)

În general, cu cât stratul de nori e mai gros, norii mai negri și cerul mai acoperit, cu atât producția de curent a panourilor va fi mai mică.

Uneori, producția panourilor poate fi amplificată în zilele înnorite pentru momente scurte când cerul nu este acoperit complet. Fenomenul e numit ”edge of the cloud” (marginea norului). Practic, când norii se mișcă pe cer, lumina soarelui trece prin marginea acestora care se comportă ca o lupă și amplifică lumina pe care o primesc panourile.

Alt mod prin care zilele înnorate cresc producția panourilor este ploaia. Panourile produc mai puțin în timpul ploilor, dar se curăță praful și resturile de pe suprafața lor. Astfel le crește eficiența, iar tu ești scutit de munca de mentenanță.

Deci, produc panourile curent electric când e înnorat? Da, panourile produc și în zilele înnorate, între 10-25% din capacitatea lor. Ca regulă generală, dacă este destulă lumină încât să apară umbre, atunci este destulă lumină ca panourile să producă.

Funcționează panourile când e ceață?

Da, panourile produc curent și când e ceață, undeva la 50% din capacitatea lor. Și, din fericire, ceața dispare pe la amiază, deci panourile pot începe să producă la capacitate maximă din nou.

Funcționează panourile în timpul nopții?

Panourile solare nu produc curent în timpul nopții. Deși nu e nevoie de lumină directă de la soare pentru a produce curent, e nevoie totuși de lumină.

Teoretic, ar putea produce curent din lumina lunii sau a iluminatului stradal, însă mult prea puțină. DIn acest motiv panourile sunt inactive în timpul nopții.

Panouri solare seara

Atunci cum folosești noaptea curentul de la panouri?

Vor fi momente în timpul zilei când panourile produc mult mai multă curent decât ai nevoie. Poți stoca acel surplus de curent undeva ca să-l folosești în timpul nopții.

Astfel, ai 2 opțiuni:

  • stochezi surplusul de curent electric în acumulatori/baterii solare
  • ”stochezi” surplusul de curent electric în rețeaua electrică națională și devii prosumator

Acumulatori/baterii solare

Poți stoca în acumulatori/baterii solare surplusul de curent pe care nu l-ai folosit. După aceea îl vei putea folosi oricând vrei, chiar și în timpul penelor de curent. Bateriile sunt destul de costisitoare, dar partea bună e că devii total independent de rețea.

”Stocarea” curentului în rețeaua electrică națională – prosumator

Când ești conectat la rețeaua electrică națională, poți injecta/livra surplusul de curent electric din panouri rețea. În timpul nopții poți consuma curentul din rețea (la fel ca până acum).

Casă cu panouri solare în timpul nopții

Diferența față de acumulatori/baterii solare este că poți consuma oricât curent dorești din rețea, nu doar ceea ce injectezi. Dar dacă apare o pană de curent, trebuie să aștepți să treacă pentru a consuma din nou curent din rețea.

Dacă livrezi/injectezi curent electric în rețea, devii prosumator. Titlul de „prosumator” are anumite avantaje. Citește ghidul nostru despre prosumatori pentru a afla care sunt acestea, ce presupune prosumarea și cum poți deveni și tu unul!

Concluzii

Panourile solare produc curent chiar și în zilele înnorate, când plouă sau când e ceață, însă la capacitate mai mică. Din fericire, România are multe zile însorite pe an și un potențial solar bun. ☀️

Calculează-ți și tu potențialul solar cu calculatorul Sunful ca să afli cât de mult îți va produce sistemul solar, care sunt costurile și cât vei economisi.

Ți-a plăcut articolul nostru?

Dă-i un share pe social media

Intră în comunitatea solară smart a pasionaților de energie solară

Ți-ai depus dosarul în programul Casa Verde?
Găsește un instalator acredidat de AFM cu ajutorul Sunful.