Fie că ai aplicat pentru Casa Verde Fotovoltaice sau te-ai hotărât să-ți instalezi panouri din banii proprii, e timpul să cauți un instalator. Dar cum eviți țeparii și cum alegi instalatorul potrivit pentru montarea panourilor fotovoltaice?
În acest articol îți arătăm la ce să fii atent când alegi instalatorul, cum să te ferești de țepari și cum găsești prețurile corecte.
Trebuie să știi câteva lucruri înainte să alegi instalatorul
Un instalator bun de panouri nu înseamnă neapărat facturi 0 sau curent non-stop. Există posibile probleme pe care le poți avea la montarea panourilor fotovoltaice, indiferent de experiența instalatorului.
Astfel, e important să ții cont de următoarele 3 lucruri care, dacă se întâmplă, nu înseamnă că instalatorul e țepar.
1. Orientarea și înclinația panourilor — Majoritatea instalatorilor oferă consultanță și te vor sfătui cu privire la orientarea și înclinația panourilor. Dar în cazul în care nu o fac: orientarea optimă este către Sud, iar unghiul optim de înclinare este de 37°.
2. Umbrirea panourilor — Lucruri precum coșul de fum, blocurile dimprejur, sau copacul vecinului împiedică lumina soarelui să ajungă la panouri, lucru care le scade eficiența. Un instalator bun estimează care zone de pe acoperiș sunt mai puțin umbrite. Dar, ca să fii sigur, fă poze acoperișului la ore diferite. Așa vezi clar ce părți ale acoperișului au mai multă lumină și sunt mai bune pentru panouri.
Ex: pozează-ți toate părțile acoperișului din 3 în 3 ore, de la 8:00 la 20:00.
3. Pune-ți scopuri realiste — Cu toții vrem să avem facturi 0 la curent de îndată ce panourile sunt instalate. Dar asta obții doar dacă ai un sistem destul de mare. Cu toate acestea, un sistem fotovoltaic îți va scădea oricum trei sferturi din factura de curent. Vezi ce sistem e potrivit pentru locuința ta: număr de panouri, kWp, bani investiți, etc.
Ține minte: tot ceea ce contează pentru unii instalatori e să monteze cât mai multe panouri pe cât mai multe acoperișuri. Asta înseamnă des o „treabă de mântuială”, montând panourile acolo unde arată mai bine sau unde sunt mai accesibile, nu acolo unde vor produce cel mai mult. Citește mai jos despre ce înseamnă un meseriaș care face treabă bună. 👇
Ce probleme îți pot crea instalatorii neexperimentați de panouri fotovoltaice
De la sisteme de prindere rupte la panouri care se sparg, instalatorii mai „puțin buni” îți pot aduce probleme precum:
1. Instalare defectuoasă — Poate reduce eficiența și producția de energie a sistemului fotovoltaic. De exemplu, panourile pot fi montate la un unghi sau o orientate necorespunzătoare.
2. Probleme electrice — Cablurile care nu sunt bine conectate sau suficient izolate pot crea riscuri de incendiu și pot duce la pierderi de energie din cauza transmisiei slabe.
3. Daune structurale — Dacă instalatorul nu evaluează corect structura acoperișului, acesta poate fi deteriorat. Panourile montate necorespunzător pot provoca scurgeri sau alte daune.
4. Încălcarea codurilor de construcție — Un instalator neexperimentat poate să nu fie conștient de toate codurile și reglementările de construcție locale. Asta poate duce la amenzi sau chiar la necesitatea dezinstalării sistemului.
5. Dimensiunea nepotrivită a sistemului — Instalatorul poate estima greșit de câtă energie electrică ai nevoie. Ori sistemul e prea mare (și risipești bani), ori e prea mic (și nu produci destul curent). Fă-ți un calcul solar și află dimensiunea sistemului potrivit locuinței tale.
6. Serviciu clienți de slabă calitate — Dacă apar probleme cu sistemul, un instalator neserios s-ar putea să nu-ți ofere asistența necesară sau să-ți acopere garanția. Sau, dacă e țepar, s-ar putea să nu îl mai găsești, iar tu rămâi cu un sistem fotovoltaic defectuos.
7. Te lasă cu ochii-n soare — Asta fac țeparii: instalează panourile fotovoltaice (de cele mai multe ori montajul e de slabă calitate), după care nu nu mai răspund la telefoane, emailuri sau alte moduri de contact.
Vrei oferte de la instalatori serioși, responsabili și validați de experți? Obține aici oferte de la instalatori din județul tău (durează 2 minute).
4 lucruri care determină un instalator de panouri fotovoltaice potrivit
Un instalator bun de panouri fotovoltaice trebuie să aibă anumite calități. Cu cât bifezi mai multe din lista de mai jos, cu atât ești mai sigur că e meseriaș și face o treabă bună.
1. Acreditări
Înainte de orice altceva, asigură-te că instalatorul este acreditat și are documentația potrivită. Iată actele și acreditările de care are nevoie:
- Certificare/autorizare ANRE. Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) creează și aplică sistemul de reglementări necesar funcționării sectorului energiei și piețelor de energie electrică, energie termică și gaze naturale, și acreditează instalatorii de panouri fotovoltaice.
- Permis de lucru/licență de afaceri. În general, orice afacere necesită un permis de lucru sau o licență de afaceri din partea autorităților locale sau naționale.
- Asigurare de răspundere civilă. Asigurarea de răspundere civilă este adesea necesară pentru a acoperi eventualele daune care pot rezulta din munca efectuată.
- Certificare de siguranță în muncă. Instalatorii ar trebui să aibă cunoștințe despre siguranță și sănătate în muncă. În unele jurisdicții, asta poate fi o cerință legală.
- Certificat de competență electrică. Deoarece instalațiile fotovoltaice implică lucrul cu electricitate, un certificat sau o acreditare care dovedește competența în acest domeniu poate fi necesară.
- Contracte și înțelegeri standard. Aceste documente sunt necesare pentru a stabili condițiile de lucru cu clienții, inclusiv prețuri, termene de plată, garanții, și responsabilități.
- Documente financiare și fiscale. Aceste documente sunt necesare pentru a dovedi conformitatea cu legile fiscale și pentru a gestiona aspectele financiare ale afacerii.
- Acreditare AFM. E nevoie de această acreditare doar dacă te-ai înscris în sesiunea 2023 a programului Casa Verde Fotovoltaice, susținut de Administrația Fondului de Mediu (AFM). Urmează să publice lista instalatorilor validați, pe care îl poți alege din aplicație. Ferește-te de cei care îți cer bani pentru întregul sistem. Tu trebuie să plătești doar diferența dintre subvenția de la stat și costul sistemului.
2. Experiență
Din nefericire, mulți instalatori apar peste noapte – este noul trend. Astfel, atunci când alegi un instalator, află puține informații despre experiența sa în domeniu. De câți ani e în domeniu? Câte sisteme fotovoltaice a montat până acum? Ce echipamente folosesc? Unele echipamente sunt mai calitative și eficiente decât altele. Vezi aici care sunt cele mai bune invertoare.
3. Recenzii pozitive
O poză face cât o mie de cuvinte, iar o recenzie face cât o mie de telefoane date instalatorilor. Când alegi echipa de montaj, caută recenzii ca să vezi ce experiențe au avut foștii clienți. Fiecare recenzie pozitivă înseamnă un motiv pentru care să lucrezi cu acel instalator. Poți căuta recenziile pe Google sau poți cere opiniile persoanelor din grupuri de Facebook dedicate panourilor fotovoltaice.
4. Transparență
Prima impresie contează. În acest caz, transparența unui instalator se observă de la prima discuție, fie ea față în față sau pe telefon. Un instalator bun e transparent când vine vorba de echipamentele pe care le folosește și prețurile pe care le are. Dacă un instalator nu îți răspunde clar și concis despre aceste aspecte, poate e timpul să treci la următorul.
4 semne că un instalator de panouri fotovoltaice este țepar
Un instalator nepotrivit îți aduce mai multă pagubă decât câștig. Iată mai jos câteva caracteristici ale unui țepar.
Ține minte: dacă un instalator bifează o singură caracteristică, asta nu înseamnă că e țepar. Dar dacă bifează 2 sau mai multe, poate e cazul să te îndepărtezi de el.
1. Publicitate intensă
Unii instalatori au pagini bine construite de Google sau Facebook, sau chiar colaborează cu influenceri/celebrități. Dar asta nu înseamnă că sunt mai pricepuți, ci doar că au buget pentru promovare. Când alegi instalatorul, fii atent la publicitate (postările de pe Facebook, paginile de pe Google, etc.). Dacă publicitatea e prea insistentă, ofertele par prea bune să fie adevărate sau te îndeamnă să acționezi ACUM sau pierzi oferta, e cazul să uiți de instalator.
2. Recenzii negative
Părerile foștilor clienți îți arată dacă o firmă este serioasă sau nu. Dacă un instalator/firmă are mai multe recenzii negative, e un semn că nu sunt cei mai profesioniști și că e cazul să apelezi la altcineva. Dacă nu găsești recenzii, poți cere din grupuri de Facebook dedicate panourilor fotovoltaice, membrii sunt deschiși când vine vorba de experiențele cu firme/instalatori de panouri fotovoltaice. Sau poți alege instalatori validați și serioși din rețeaua Sunful.
3. Presiunea de a lua o decizie rapidă
Sesiunea din 2023 a programului Casa Verde Fotovoltaice a făcut furori, iar acum instalatorii se zbat pentru a obține câți mai mulți clienți înscriși (chiar dacă nu au apărut încă listele cu cei acceptați). Dacă apelezi la un instalator acreditat AFM care pune presiune pe tine sau îți spune că „pierzi oferta”, probabil vrea doar să îți ia banii și, eventual, să facă o treabă superficială. De asemenea, dacă un instalator acreditat AFM îți spune să îi dai toți banii (inclusiv cei 20.000 de lei de la stat), fugi de el. Tu trebuie să plătești doar contribuția proprie, nu și subvenția de 20.000 de lei de la AFM.
4. Nesiguranță față de detaliile tehnice
Un instalator trebuie să cunoască detaliile sistemelor fotovoltaice ca-n palmă. Dar, din păcate, nu se aplică tuturor instalatorilor. Unii apar peste noapte dorindu-și să instaleze cât mai multe panouri pe cât mai multe acoperișuri, fără să țină cont de orientare, înclinație, umbrire și alte aspecte importante. Ca să eviți acest tip de instalator, pune-i întrebări. În ce direcție trebuie orientate panourile? Dar înclinație? De ce? Dacă nu îți poate da răspunsuri clare și nu te ajută să înțelegi DE CE face ceea ce face, e timpul să cauți alt instalator.
Cum și unde găsești un instalator bun pentru montarea panourilor fotovoltaice?
Acum că știi cum verifici dacă un instalator e bun sau nu, e timpul să îi cauți și să-i examinezi puțin. Dar unde îi cauți?
1. Pe rețelele sociale
Facebook, Instagram și YouTube sunt câteva platforme unde instalatorii își promovează serviciile. Există și anumite grupuri pe Facebook dedicate panourilor fotovoltaice cu diverse oferte. Va dura ceva până găsești și compari prețurile, deoarece ofertele sunt împrăștiate. Chiar și așa, poți găsi instalatorul potrivit.
2. Pe Google
Majoritatea instalatorilor au pagini pe Google. Doar introduci cuvintele „montare panouri fotovoltaice” sau „instalator panouri fotovoltaice” și ai zeci de rezultate din care poți alege. Și aici va dura ceva timp până intri pe pagini, vezi și compari ofertele, dar e mai rapid decât pe rețelele de socializare.
Sfat: intră și pe pagina 2, 3 sau 4 pe Google; și acolo poți găsi instalatori potriviți.
3. Din rețeaua Sunful
Am adunat o rețea de instalatori din toată țara, dintre care unii instalează și prin programul Casa Verde Fotovoltaice. Poți obține în 5 minute oferte ajustate pentru acoperișul tău de la mai mulți instalatori acreditați, serioși și validați de către noi. Obține aici ofertele de la instalatorii din rețeaua Sunful.
Concluzii
Instalatorii buni au acreditări, experiență, recenzii pozitive și sunt onești. Instalatorii mai puțin buni compensează neseriozitatea prin publicitate intensă, pun presiune pe clienți, au recenzii negative și nu sunt siguri pe cunoștințele lor.
Îi poți căuta pe Google, Facebook, YouTube, sau chiar în rețeaua Sunful. Mai trebuie doar să îi treci prin lista de aspecte bune versus rele și să îl alegi pe cel care îți convine.