Ghidul începătorului în lumea fotovoltaicelor

Vrei să treci la panouri fotovoltaice, dar nu știi de unde să începi sau ce presupune mai exact? Atunci ai nimerit unde trebuie!

Acest ghid compact te va iniția în lumea energiei solare. La final nu vei deveni expert/ă, dar vei fi pregătit/ă să-ți alegi kit-ul fotovoltaic potrivit, știind ce te așteaptă pe tot parcursul!

Cum funcționează un sistem fotovoltaic

Pe scurt, energia soarelui este captată de panourile fotovoltaice și transformată în curent electric. Acest proces se numește efect fotoelectric, și apare la anumite materiale (din care sunt făcute celulele solare din panouri).

Materialul absoarbe fotonii din lumină și eliberează electroni, iar restul kit-ului transformă electronii în energie utilizabilă.

Poți folosi energia produsă ca să-ți aprinzi becurile, să-ți încălzești casa și să-ți faci cafeaua de dimineață la espressor.

Adică, în principiu, pentru nevoile tale energetice de zi cu zi.
Dacă produce mai multă energie decât ai nevoie, poți stoca și/sau injecta surplusul energetic în rețeaua electrică națională. Însă asta depinde de tipul de sistem fotovoltaic pe care îl alegi.

Casă cu panouri fotovoltaice într-o pădure

Tipuri de sisteme fotovoltaice

Sunt 3 tipuri principale: on-grid, off-grid & hibrid.1. On-grid – Adică sistemul este conectat la rețeaua electrică națională, care acționează ca o ”baterie” din care poți consuma sau stoca (injecta) energie electrică. E cea mai comună alegere pentru locuințe și afaceri.

✅ Avantajele sistemului on-grid:

 • când nu produci suficientă energie electrică pentru nevoile tale (în zile ploioase, înnorate) o poți folosi pe cea din rețea
 • costuri mai mici față de celelalte 2 sisteme, deoarece are mai puține componente

Dezavantajele sistemului on-grid:

 • nu ești independent/ă de rețea
 • în cazul unei pene de curent, sistemul se oprește și revine odată cu rețeaua

2.  Off-grid – Adică sistemul nu este conectat la rețeaua electrică națională, dar are acumulatori/baterii pentru stocare. E singura opțiune în zonele fără acces la rețea.

Avantajele sistemului off-grid:

 • devii independent/ă energetic
 • problemele rețelei nu te afectează

Dezavantajele sistemului off-grid:

 • costuri mai ridicate
 • stilul tău de viață se poate modifica, astfel încât să folosești cât mai puțină energie
 • dacă rămâi fără energie în acumulatori, nu poți apela la energia din rețea

3. Hibrid – Adică sistemul este conectat la rețeaua electrică națională, dar are și acumulatori/baterii pentru stocare. E o combinație între on-grid și off-grid, având avantajele amândurora.

Avantajele sistemului hibrid:

 • costuri mai mici față de cel off-grid (fiind conectat la rețea, nu ai nevoie de baterii foarte mari)
 • ai energie continuu (din baterie sau rețea)

❌Dezavantajele sistemului hibrid:

 • ai nevoie de mai mult spațiu pentru instalare față de cel on-grid

Componentele unui sistem fotovoltaic

Un sistem fotovoltaic e mai mult decât panourile fotovoltaice pe care le vedem pe acoperișuri. Ele sunt doar prima piesă a puzzle-ului.

Puzzle-ul întreg arată așa:
Panourile fotovoltaice captează lumina soarelui & o transformă în curent continuu ➞ invertorul convertește curentul continuu în curent alternativ (pe care espressorul și restul electrocasnicelor tale sunt bazate) ➞ curentul alternativ ajunge la tabloul de distribuție și e distribuit în locuință (pentru consum), în baterii (stocare) sau injectat în rețea.

Ca să faci un sistem eficient, e important să știi ce componente are și care opțiuni sunt mai bune (pentru tine).
Așa că le vom lua la rând și vom vedea care ți se potrivesc:

 • Panourile fotovoltaice
  Majoritatea panourilor fotovoltaice (90%) sunt pe bază de silicon. În principiu, poți alege dintre panouri monocristaline sau policristaline.
 • Panourile monocristaline sunt cele mai eficiente (15-20%), dar și mai costisitoare. Sunt totodată mai mici ca dimensiuni, fiind potrivite dacă nu dispui de mult spațiu de instalare. Le recunoști după culoarea albastru închis sau negru pe care o au.
 • Panourile policristaline sunt mai ieftine, mai ineficiente (13-16%) și mai mari decât cele monocristaline. Cu toate astea, sunt foarte des întâlnite și le recunoști după nuanța deschisă de albastru.
 • Invertor
  Aproape toate lucrurile din locuința ta funcționează pe curent electric alternativ. Însă panourile fotovoltaice produc curent electric continuu.Dacă nu ar avea invertor, sistemele fotovoltaice ar fi aproape inutile. Acesta transformă curentul electric continuu (captat din panouri) în curent electric alternativ.Invertorul îți permite să folosești, stochezi sau injectezi energia produsă. Însă nu toate invertoarele sunt la fel:
 • Invertor cu undă sinusoidală pură
  Pentru unele dispozitive contează forma curentului (imprimantă laser, fax). Dacă nu e corespunzătoare, dispozitivele se pot defecta mai repede. Curentul unui invertor cu undă sinusoidală pură e potrivit pentru orice, fiind la fel de bun precum curentul din rețea (uneori chiar mai bun). Astfel, acest tip de invertor e foarte eficient, dar mai costisitor.
 • Invertor cu undă sinusoidală modificată
  Unele dispozitive funcționează fără probleme indiferent de forma curentului (TV cu plasmă, unele echipamente de testare). Însă chiar dacă alimentezi doar acest tip de dispozitive, tot invertoarele cu undă sinusoidală pură sunt recomandate. Cele cu undă sinusoidală modificată nu sunt la fel de eficiente, dar au costuri reduse, motiv pentru care sunt mai populare.
 • Invertor string
  Adică toate panourile fotovoltaice sunt conectate la un singur invertor. Acest tip de invertor e de departe cel mai utilizat, deoarece are costuri mai mici și e foarte durabil. Însă, dacă unul din panouri nu produce la capacitate maximă (spre exemplu, e umbrit), toată eficiența sistemului scade, nu doar a panoului.
 • Microinvertor
  Adică fiecare panou fotovoltaic e conectat la propriul microinvertor. Sunt mici (cât o carte) și au costuri mai mari, dar sunt foarte eficiente. Luând exemplul de mai sus, eficiența scade doar pentru panoul umbrit, nu pentru tot sistemul.
 • Invertor+optimizatoare de putere
  E combinație de invertor string + ”microinvertoare”. Fiecare panou are propriul optimizator, iar panourile sunt conectate la invertorul string. Aceste optimizatoare ”condiționează” curentul electric continuu din panouri, astfel încât să fie transformat mai eficient în curent electric alternativ de către invertor.

Acoperiș cu panouri fotovoltaice și cerul ca fundal

Sistem de susținere
Panourile fotovoltaice nu stau direct pe acoperiș. E nevoie de sisteme de susținere corespunzătoare, care depind de tipul acoperișului tău.

 • Pentru acoperiș metalic (tablă) sunt recomandate sisteme de susținere MiniRail și Hanger Bolt:
  MiniRail funcționează similar cu draperiile: are o șină (prinsă în șuruburi) de-a lungul căreia poți muta ”cârlige” pentru susținerea panourilor (diferența e că MiniRail e montat pe acoperiș și orientat în sus).

Marele avantaj al acestui sistem de prindere este ușurința la montaj. O poți face singur/ă, sau plătești mai puțin pentru servicii de montaj.
Hanger Bolt e similar cu MiniRail, doar că șuruburile sunt montate prima dată, apoi șina e suspendată pe ele.

 • Pentru acoperiș din țiglă ceramică se recomandă sistemul de susținere Roof Hanger. Practic, se prind cârlige cu șuruburi sub unele țigle, iar vârful lor e înafară, astfel că se pot monta șinele.
  Acest sistem de susținere e potrivit pentru aproape orice tip de acoperiș (tablă ondulată, fibră de ciment ondulat, etc).
 • Pentru acoperiș plat se recomandă sistemele D-dome V și S-Dome V. Practic, panourile fotovoltaice sunt montate pe șine, dar înclinate la 10 grade pentru mai multă eficiență.
  Dacă nu dispui de suficient spațiu pe acoperiș, ai opțiunea sistemelor de susținere la sol.
  E o alternativă bună dacă ai spațiu pe care nu în folosești. Acestea pot fi fixe sau mobile.
  Panourile montate pe sisteme de susținere fixe nu sunt cu nimic mai speciale decât cele montate pe acoperiș.
  În schimb, sistemele mobile au o tehnologie care permite panourilor să ”urmărească” soarele, având maximul de eficiență posibil. Bineînțeles, sunt mai costisitoare decât cele fixe, dar produc mai multă energie.
 • Sistem de monitorizare
  Îți arată date importante despre producția de energie, ca să o poți optimiza. În general sunt sisteme on-site și sisteme la distanță. Cele on-site sunt se află în preajma sistemului fotovoltaic, pe când cele de la distanță sunt software ce primesc date de la sistemul fotovoltaic și pot fi accesate oricând, de oriunde.
 • Acumulatori/baterii 
  Dacă vrei să stochezi energie în propria curte, ai nevoie de baterii. Sunt componente de bază din sistemele hibrid și off-grid, iar tu poți consuma energia stocată când nu produci nimic (noaptea) sau când nu produci suficient (în zile înnorate). Sunt mai multe tipuri de baterii, dar cele mai importante sunt cele din plumb-acid și litiu-ion.
 • Bateriile din plumb-acid sunt bazate pe o tehnologie veche, iar de aceea sunt mai ieftine (dar te poți baza pe ele). În schimb, poluează mediul, au nevoie de mentenanță și au o durată mică de viață (5-10 ani). Astfel, sunt potrivite pentru sistemele off-grid sau hibrid (în cazul unei pene de curent).
 • Bateriile din litiu-ion sunt moderne, devenind unul din cei mai populari acumulatori solari. Nu au nevoie de mentenanță regulată, au o durată de viață mai mare (cu garanție minim 10 ani) și au o densitate energetică mai mare (adică stochează mai multă energie în mai puțin spațiu decât cele plumb-acid). Beneficiile astea au și un dezavantaj: costul ridicat.
  Însă asta nu le împiedică să fie cea mai bună alegere pentru instalațiile rezidențiale.E important de menționat faptul că, pentru orice sistem care are baterie, ai nevoie și de un controler.

Instalatori de sisteme solare instalând un panou fotovoltaic pe un acoperiș

Furnizarea și instalarea sistemului fotovoltaic

Acum e momentul în care cauți furnizori de panouri fotovoltaice și/sau o echipă de instalare. În mod normal, ar trebui să cercetezi piața și să compari prețurile.

Cine îți poate oferi kit-ul fotovoltaic potrivit? Cine are prețuri mai avantajoase? Ce experiențe au alți cumpărători despre furnizori?

Ei bine, îți recomandăm să faci câtă cercetare crezi că e necesară. Totodată, te putem ajuta să găsești mai repede furnizori.

Momentan construim o piață cu peste 5000 de vânzători și furnizori în toată Europa.

Tot ce trebuie tu să faci e să completezi rubricile de aici și te punem noi în legătură cu oamenii potriviți.

Cât te costă un sistem fotovoltaic? În cât timp recuperezi investiția? Cât economisești după?

Răspunsul e: depinde. Depinde de suprafața, orientarea și înclinarea acoperișului, de zonă, de consumul tău general de energie (cât consumi lunar) etc.

Am putea să îți arătăm niște calcule complicate ca să ajungi la un rezultat… Dar nu e nevoie!

Am creat un calculator special ca să afli în câteva minute toate cifrele importante.

Folosește-l gratuit și află investiția, economia, amortizarea investiției, profitul estimat și mai multe!

Ți-a plăcut articolul nostru?

Dă-i un share pe social media

Intră în comunitatea solară smart a pasionaților de energie solară

Ți-ai depus dosarul în programul Casa Verde?
Găsește un instalator acredidat de AFM cu ajutorul Sunful.