O casă care protejează mediul, crește bunăstarea locatarilor și scade muuult facturile lunare (uneori până la 0) pare ceva ieșit dintr-un basm. Ei bine — visele devin realitate. Acest case există, iar toți cei care au trecut pe ”verde” vorbesc cu bucurie despre avantajele pe care le au familiile lor și mediul înconjurător.
Știm că îți dorești și tu asta, așa că ți-am pregătit acest articol ca să înțelegi ce este mai exact cum funcționează & cum poți trece pe verde ca să te bucuri de avantaje ca-n basme!
(Psst… la finalul articolul afli cum poți obține până la 20.000 de lei de la stat pentru sisteme și echipamente)
Ce Este O ”Casă Verde”?
Termenul de casă verde se folosește destul de general.
Pe scurt, o definiție spune că o casă verde este o casă care folosește energie regenerabilă (solară, eoliană, etc.) și produce mai multă energie decât consumă.
O altă definiție spune că o casă cu adevărat verde este construită de la 0 cu materiale sustenabile (lemn, oțel reciclat, bambus etc.) și combină tehnologia cu natura pentru a polua cât mai puțin. Folosește energie regenerabilă, dar nu este necesar să producă mai mult decât consumă.
Astfel, dacă ai deja o casă pe care vrei să o transformi în casă verde, prima variantă — de a produce mai multă energie regenerabilă decât consumi — este pentru tine. Și despre ea vorbim în continuarea articolului.
Cum Funcționează O Casă Verde?
În principiu, are diverse sisteme de energie regenerabilă precum:
🔆 sisteme fotovoltaice
🔆 sisteme eoliene
🔆 pompe de căldură
Nu sunt singurele opțiuni, dar cu acestea vei încălzi sau răci locuința, vei avea apă caldă și curent electric în priză.
Costurile inițiale pot fi destul de ridicate în funcție de sisteme și echipamente. Dar recuperezi investiția în câțiva ani, deoarece nu mai plătești facturi.
🔆 Sistemele fotovoltaice captează energia solară, o transformă și îți alimentează prăjitorul de pâine. Deci, dacă nu este destul soare, sistemul nu produce la maxim.
Dar nu te speria, sunt mai multe opțiuni care să asigure că ai suficientă energie. Poți fi conectat/ă la rețeaua electrică națională și/sau poți stoca curent în acumulatori. Citește aici pentru mai multe detalii despre sistemele fotovoltaice
🔆 Sistemele eoliene captează energia cinetică a vântului, o transformă și-ți alimentează și ele prăjitorul de pâine. Similar cu fotovoltaicele, energie în plus poate fi stocată în acumulatori sau injectată în rețeaua.
🔆 Pompele de căldură folosesc lucru mecanic pentru a lua căldură din aer. Atât timp cât afară nu este zero absolut (-273,15°C), pompa are destulă căldură pentru a-ți încălzi casa și/sau apa menajeră, în funcție de tipul pompei.
Avantajele Unei Case Verzi
✅ Zero costuri pentru utilități
Dacă produci mai multă energie decât tu și familia ta aveți nevoie, nu veți apela la energia din rețea, deci nu mai cheltuiți nimic.
✅ Ești pe ”plus”
Costurile inițiale pentru sisteme sunt destul de mari. Însă, în timp, vei recupera investiția, iar apoi începi să câștigi.
✅ Prețul locuinței crește
În cazul în care vrei să vinzi imobilul, prețul pe piață va fi mai mare. Până la urmă este dotat cu sisteme tehnologice performante, deci are mai multă valoare.
✅ Independență energetică
Dacă te-ai săturat de rețeaua electrică națională sau îți place să călătorești, acumulatorii sunt prietenii tăi. Curentul de la panourile fotovoltaice și turbina eoliană pot fi stocate în acumulatori/baterii, iar tu o poți folosi în zile neproductive.
✅ Responsabilitate față de mediu
Deși nu este special construită pentru a proteja mediul, faptul că utilizează energie regenerabilă face casa verde mai prietenoasă cu acesta.
Cât Costă O Casă Verde?
Sunt mulți factori care trebuie luați în considerare: calitatea sistemelor, numărul de echipamente, capacitatea de producere a energiei etc.
Asta presupune multe calcule pentru un singur sistem…
Din fericire, am creat un calculator care te ajută să afli toate cifrele importante (investiție, producție, economie etc.) despre instalarea unei sistem fotovoltaic!
După ce afli suma care trebuie investită, poți apela la programul ”Casa Verde” susținut de Administrația Fondului pentru Mediu (AFM).
Dacă ești eligibil/ă, poți primi până la 20.000 de lei pentru aceste sisteme:
💰 3.000 pentru panouri solare presurizate
💰 6.000 pentru panouri solare nepresurizate
💰 8.000 pentru pompe de căldură (doar pompe aer-aer — încălzesc casa, dar nu încălzesc apa)
Cu cât treci mai repede la casă verde, cu atât economisești mai mult. Citește aici pentru mai multe detalii despre cum intri în programul Casa Verde de la AFM.