Cât economisești cu ajutorul panourilor solare?

Având în vedere creșterile prețurilor din ultima perioadă, în special a curentului electric, ideea de a avea propriul sistem fotovoltaic e tentantă. Dar înainte de a instala unul trebuie să știi dacă merită. Chiar poți economisi bani dacă ai panouri solare? Dacă da, cât de mulți? Investiția în cât timp o recuperezi?

Răspunsul scurt e da, vei economisi cu ajutorul panourilor solare. Cât de mult vei economisi depinde de mai mulți factori pe care îi discutăm în acest articol. 

Ce îți influențează economia?

Practic, economisești atunci când folosești curentul de la panourile fotovoltaice în locul curentului din rețea. Cei mai importanți 3 factori care dictează economia sunt:

  • cât curent consumi
  • cât curent produc panourile
  • prețul curentului de la rețea/furnizor

Când crește consumul de curent, economia scade. În schimb, când crește producția sau prețul curentului, economia crește.

Hai să vedem asta mai clar cu ajutorul unui personaj — domnul X:

Domnul X consumă 300 kWh/lună, produce 275 de kWh/lună din panouri, iar prețul curentului de la furnizor e de 0,7 lei/kWh. Domnul X ar fi plătit 210 de lei (300x0,7) furnizorului pentru factura la curent, însă panourile i-au salvat 192,5 lei (275x0,7), iar el mai are de plătit furnizorului doar 17,5 lei.

Dacă îi crește consumul la 350 kWh/lună, atunci ar avea de plătit 245 de lei (350x0,7) furnizorului. Panourile îi salvează tot 192,5 lei, dar are de plătit 52,5 lei în loc de 17,5.

În schimb, dacă îi crește producția la 300 de kWh, atunci nu mai are nimic de plătit. Practic, se alimentează de la panouri, deci factura la curent e 0, iar panourile îi salvează 210 lei.

Sau dacă prețul curentului din zonă crește la 1 leu/kWh, atunci domnul X ar avea de plătit 300 de lei, dar panourile îi salvează 275 de lei și plătește doar 25 de lei furnizorului.

Deci, ca să-ți estimezi și tu economia trebuie să-ți afli cei 3 factori. Iată cum faci asta:

1. Consumul de curent

Înainte de orice gând legat de panouri solare, află cât curent electric consumi în medie pe lună. Pentru asta:

  1. caută pe facturile de curent din ultimele 12 luni cantitatea de „energie activă”; e trecută pe facturi în kWh (kilowatt-oră) și, practic, e energia pe care ai consumat-o și pe care o plătești
  2. adună cantitatea de energie activă din cele 12 facturi (în kWh)
  3. împarte suma la 12

Fă calculul cu date de pe facturile din ultimele 12 luni. Consumul de curent diferă de la un sezon la altul (iarnă vs. vară, spre exemplu), iar așa afli o medie mai precisă. În România, o locuință obișnuită consumă în medie 283 kWh/lună, adică undeva la 9,3 kWh/zi. 

2. Prețul curentului

După ce ai aflat cât curent consumi în medie/lună, înmulțește numărul de kWh cu prețul cu care ți-l vinde furnizorul. Găsești prețul tot pe factură, sub forma „lei/kWh”.

Spre exemplu: dacă consumi 283 kWh/lună, iar prețul pe kWh este de 0,7 lei, atunci plătești lunar, în medie, 184,1 lei (283x0,7).

Cu cât prețul curentului de la furnizor e mai mare, cu atât te vor ajuta mai mult panourile solare.

3. Producția de curent electric a panourilor

Dacă nu produci suficientă energie, vei avea în continuare facturi la curent, dar mai mici. În schimb, dacă produci mai multă decât ai nevoie, scapi de facturi.

Pentru a produce mai mult decât consumi (sau suficient) ai nevoie de un sistem fotovoltaic potrivit consumului tău de curent. Spre exemplu, pentru un consum mediu de 283 kWh/lună e nevoie de un sistem de aproximativ 1,5-2 kWh (undeva la 5-6 panouri fotovoltaice).

Calculul numărului necesar de panouri e greoi și minuțios. În schimb, am făcut un calculator gratuit care să facă treaba pentru tine. Îl poți accesa aici.

Sfaturi pentru a economisi mai mult

Dacă vrei extra economii la curent, sunt unele lucruri (pe lângă calcule) pe care le poți face:

1. Baterie, nu rețea

Dacă ai panouri fotovoltaice și ești conectat/ă la rețea, poți injecta surplusul de curent electric de la panouri (pe care nu îl folosești). Cei ce injectează curent în rețea sunt cunoscuți ca ”prosumatori” și primesc compensări la facturile de curent, în funcție de cantitatea injectată. Din păcate, în România, prețul cu care injectezi curentul e mai mic decât prețul cu care îl cumperi.

Din acest motiv sistemele fotovoltaice care au baterii/acumulatori sunt ”mai bune”. Dacă stochezi curent într-o baterie, ești sigur/ă că tot atât primești înapoi fără să plătești în plus.

Cu toate acestea, costurile inițiale sunt mai mari deoarece trebuie achiziționate și bateriile. Dar dacă ți le permiți, sunt o alegere mai bună. 

2. Optimizarea curentului de la panouri

Majoritatea panourilor produc mai puțin când sunt umbrite, iar economia are de suferit. Deși nu pare, locația și caracteristicile clădirii influențează cât de mult produc panourile fotovoltaice. Din fericire, România are un potențial solar bun, cu 210 zile însorite pe an. Cele mai bune zone sunt Oltenia, Dobrogea de Nord și coasta Mării Negre.

Însă dacă sunt copaci, blocuri, coșuri de fum, aparate de aer condiționat sau alte lucruri care pot umbri panourile, atât în apropierea clădirii sau pe acoperiș, atunci zona nu e optimă.

Concluzii

Poți economisi bani dacă îți instalezi panouri solare. Cât de mulți economisești depinde de cât curent consumi, cât curent vor produce panourile fotovoltaice și de prețul curentului de la furnizor.

Dacă vrei să afli mai simplu și rapid (2 minute) câți bani vei economisi, de câte panouri ai nevoie și alte date importante, folosește calculatorul Sunful.

Ți-a plăcut articolul nostru?

Dă-i un share pe social media

Intră în comunitatea solară smart a pasionaților de energie solară

Ți-ai depus dosarul în programul Casa Verde?
Găsește un instalator acredidat de AFM cu ajutorul Sunful.