Panourile fotovoltaice, deși o idee bună, sunt costisitoare. Din acest motiv a apărut încă din 2010 programul „Casa Verde Fotovoltaice” pentru persoanele fizice, susținut de Administrația Fondului de Mediu (AFM). Dacă se înscriu în program și sunt eligibili, primesc bani de la stat pentru sisteme fotovoltaice. Beneficiarii plătesc mai puțin pentru sisteme, le scad facturile la curent și contribuie la refacerea planetei.
Administrația Fondului de Mediu (AFM) va lansa Casa Verde Fotovoltaice în prima parte a anului 2023. Astfel, cei care nu au apucat să-și depună dosarele în 2022 au șansa să o facă anul acesta.

Ce presupune programul Casa Verde Fotovoltaice?
Casa Verde Fotovoltaice e un program de înlocuire sau completare a sistemelor clasice de încălzire cu panouri fotovoltaice. Face parte din mai multe programe de tip Casa Verde, însă azi vorbim despre cel legat de panouri fotovoltaice.
Practic, persoanele fizice se pot înscrie în program, iar după o analiză, cei eligibili primesc finanțare de 90% (până la 20.000 de lei) din valoarea totală a sistemului fotovoltaic de minim 3 kWp (iar minimul de investiție pe care trebuie să îl ai e de 2.000 de lei). Suma poate crește până la 25.000 de lei pentru cei cu locuințe izolate.
Această finanțare acoperă:
- costurile sistemelor de panouri fotovoltaice (panouri, invertor/invertoare, tablou electric, cablaje)
- costurile montajului și punerii în funcțiune
- TVA
Programul se adresează celor care vor sistem fotovoltaic On-Grid. Vezi aici diferența dintre On-Grid, Off-Grid și Hibrid.

Ești eligibil?
Deși nu au apărut încă criteriile de eligibilitate pentru anul 2023, cel mai probabil se vor aplica cele din 2021, adică:
- Să fii persoană fizică cu domiciliu în România
- Să fii proprietar al imobilului-construcție pe care se amplasează panourile, respectiv al imobilului-teren dacă panourile se amplasează pe teren
- Să ai acordul restului coproprietarilor în cazul în care ești coproprietar al imobilului
- Imobilul să nu fie obiectul al unui litigiu și să nu se afle în revendicare
- Să nu ai obligații restante la bugetul de stat și cel local
Cum poți beneficia de program?
Te înscrii în program prin intermediul unei echipe de instalatori validată de către AFM. Vei găsi echipele validate pe site-ul oficial AFM (deocamdată listele se termină cu anul 2022).
După ce iei legătura cu echipa de instalatori, aceștia acționează ca un „agent” între tine și AFM. Le vei trimite lor dosarul cu toate actele necesare, care le vor trimite mai apoi la AFM.
Actele de care ai nevoie sunt:
- Copie a actului de identitate
- Cerere de finanțare nerambursabilă
- Declarație pe propria răspundere
- Extras de carte funciară care arată dreptul de proprietate/coproprietate asupra imobilului; dacă panourile sunt amplasate pe teren, ai nevoie de extras funciar care să ateste dreptul de proprietar/de folosință a imobilului-teren
- Certificat de atestare fiscală privind obligațiile de plată către stat, în original
- Certificat de atestare fiscală privind impozitele, taxele locale și alte venituri ale bugetului local
Important: asigură-te că depui actele la maxim 30 de zile de la obținerea lor.

Ce zic ceilalți români despre programul Casa Verde Fotovoltaice?
Deși în teorie sună minunat, acest program a avut eșec după eșec încă de la început. Prima sesiune a avut loc în 2010, urmată de a doua sesiune în 2011.
Guvernul a decis în 2011 să finanțeze programul cu 300 de milioane lei (credite de angajament) și 435,9 milioane de lei (credite bugetare). Din păcate, deși au fost depuse în jur de 23.000 de dosare în 2011, în 2014 încă erau în analiză 10.000 de dosare.
Mii de români așteptau să aibă curent de la soare, însă majoritatea problemelor birocratice i-au împiedicat. Doina Gheorghe din Deva spune „Am sunat de mai multe ori şi ni s-a spus că se lucrează şi că nu ştiu exact când vor da rezultatul. Acum, iarna, ce să fac, să dau zăpada jos de pe casă ca să montez panouri solare?”
În 2019, programul a fost oprit la 6 ore de la lansare datorită unor suspiciuni de fraudă la înscrierea anumitor dosare. Pe scurt, o firmă de instalatori din Oltenia au înregistrat 2700 de dosare în câteva ore. În mod normal, se pot încărca în jur de 4 dosare pe oră.
Cei care s-au înscris nu sunt singurii care au avut probleme cu programul. Firmele de instalatori au realizat proiecte din bani proprii, iar banii de la stat ajung prea târziu. Unele firme de instalare au dat faliment din această cauză.
Dl. Oancea, reprezentant al firmei Biocomprest SRL, ne spune că „Din 167 de proiecte transmise au fost aprobate până în luna iulie doar 30 de proiecte. Deci după 7 luni!. În septembrie s-au mai adăugat vreo 10 proiecte noi aprobate. După aprobare sunt mai multe proceduri de îndeplinit până primim banii. Cei de la Minister ne spun tot timpul că nu au bani şi oameni care să lucreze. Pentru anul trecut nu am primit decontarea pentru 7 facturi pe motiv că nu m-am încadrat în termen cu cererile de decontare şi astfel suport peste un miliard de lei din banii firmei. Voi acţiona în instanţă”.

Văzând aceste probleme, Administrația Fondului de Mediu (AFM) a decis să ia inițiativă. Deși era puțin probabil, AFM a reușit să analizeze dosarele de finanțare, din care 5.445 au fost aprobate pe 29 decembrie 2022.
Laurențiu-Adrian NECULAESCU, președintele Administrației Fondului pentru Mediu declară „Așa cum am promis, am depus toate eforturile ca până la sfârșitul acestui an să finalizăm în procent de 100% evaluarea dosarelor în cadrul Programului Casa Verde Fotovoltaice. De când am venit în instituție, una dintre prioritățile mele a fost să demarez analiza proiectelor depuse pentru Casa Verde Fotovoltaice și am întreprins toate eforturile necesare pentru ca acestea să fie evaluate și publicate într-un termen cât mai scurt”
Concluzii
Casa Verde Fotovoltaice e un program bun în teorie, însă până acum au fost multe probleme. Ca să-ți maximizezi șansele de reușită, asigură-te că livrezi documentele la maxim 30 de zile de la obținerea lor și ești mereu atent la ce se întâmplă. Au fost cazuri în care firma de instalatori nu a trimis mai departe actele, iar beneficiarii au avut de suferit.
Dacă vrei un instalator serios și acreditat ANRE pentru Casa Verde 2023, înscrie-te în lista de așteptare Sunful pentru Casa Verde 2023. Când începe programul vei fi preluat de către un instalator acreditat AFM din rețeaua națională Sunful, în funcție de momentul înregistrării. Cu cât aplici mai devreme, cu atât mai bine!
În concluzie, sistemele de panouri fotovoltaice sunt o alegere foarte bună pentru cei care vor să-și reducă factura la curent sau să înceapă să producă. Intră aici ca să afli câte panouri ai nevoie, cât te va costa și cât vei economisi.